nedjelja, 13. veljače 2011.

Focaccia sa maslinama i slanim inćunima

Focaccia - još jedna od perjanica talijanske kuhinje vuče svoje korijene iz vremena rimskog carstva, možda nije popularna poput pizze, ali svakako jednako izazovna i ukusna. Slijedi jedan od najjednostavnijih recepata za focacciu, a temelj je uvijek isti - tijesto za kruh začinjeno aromatičnim biljem,sirom, lukom ili bilo čime drugim šta vam se nađe pod rukom.


Sastojci:

500 g glatkog brašna (tip 55o)
20 g svježeg kvasca (ili 1/2 vrećice suhog)
mlaka voda
sol
šećer
maslinovo ulje
nekoliko fileta slanih inćuna
nekoliko maslina
začinsko bilje - po volji

U manjoj zdjelici pomiješati kvasac, 1 žlicu šećera, 1 žlicu brašna i toplu vodu , te pokriti (da se kvasac digne).

U većoj posudi pomiješati brašno i malo soli (po volji se može dodati i malo papra, mljevenog origana, ružmarina,...). Napraviti rupu u sredini te istresti nabujali kvasac. Promiješati kuhačom i dosuti mlake vode po potrebi. Nakon vode usuti malo ulja. Umijesiti malo mekanije tijesto nego za kruh. Pokriti ga krpom i ostaviti na zaklonjem i toplom oko jednog sata da se digne.

Nakon što se tijesto diglo, premijesiti ga na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati u nauljeni lim (lim za pečenje namazati maslinovim uljem).

U manjoj šalici ili zdjelici posebno umutiti 1/2 dl maslinovog ulja, sjeckane inćune, sjeckane masline, papar, origano (ili bilo koje drugo začinsko bilje - po vlastitom izboru i volji) i malo krupne morske soli.


Pripremljeno tijesto izbosti prstima (pošteno izbosti prstima) i posuti pripremljenom mješavinom ulja i začina, razmazati po površini, pa još utisnuti u tijesto.
Pokriti krpom ili ubrusom da se odmori oko 30 minuta.
Peći na jakoj (240 - 250 stupnjeva) vatri oko 15 minuta.
Vruću focacciu namazati sa još malo maslinovog ulja i poslužiti toplu.

Dobar tek!

Nema komentara:

 
Zaštita privatnosti