subota, 12. veljače 2011.

Brza pita od kelja

U jednom od prethodnih postova sam navela recept sa BBC GoodFood-a koji mi je poslužio kao inspiracija za slijedeći eksperiment koji je u končanici ispao puno bolje nego što sam očekivala.

Jedina stvar na koju se uistinu mora obratiti pozornost je posuda u kojoj pečete pitu - ni u kojem slučaju ne peći u posudi sa odvojivim dnom (kao što tosji u originalnom receptu) jer će vam masnoća i tekućina iscuriti pri viskoj tempertauri i prije nego što okom trepnete, kuhinja će biti puna dima iz pećnice. No da, pita od kelja...

Sastojci:

300 g kelja
6 listova za savijaču
150 g feta sira
2 jajeta
sol, papar, ulje
2 žlice jogurta

Kelj prokuhati u posoljenoj vodi, ocijediti ga i ostaviti da se malo ohladiti. Nauljiti okruglu posudu za pečenje i ugrijati pećnicu na cca 180 C. Prokuhani kelj kratko izmiksati štapnim mikserom , umiješati 1 jaje, feta sir i malo soli i papra - dobro promiješati. Posebno umutiti jedno jaje i 2 žlice jogurta. Stvaiti prvi koru u nauljeni kalup (posudu za pečenje) i premazati mješavinom jogurta i jaja (kora će dijelom viriti van iz kalupa). Na to staviti poprijeko drugu koru i također je namazati. Isto ponoviti sa slijedeće dvije kore.

U podlogu od četiri namazane kore istresti mješavinu kelja i feta sira. Poklopiti s dvije kore, premazati još jajetom i jogurtom, te pokriti do kraja sa korama što vire iz kalupa.
Peći cca 30 minuta. Izvaditi i poslužiti toplo ili hladno.


Dobar tek

Nema komentara:

 
Zaštita privatnosti