ponedjeljak, 29. ožujka 2010.

10 proizvoda koji se koriste u kozmetici, a da to niste znali

Kozmetika je prisutna u životu žena kroz čitavu povijest. Od egipćanki koje su svoje oči mazale šminkom naziva „kohl“ (nastaje mrvljenjem galene, vrsta olovnog sulfida), pa do žena u 19. stoljeću koje su koristile olovni oksid kako bi postigle svjetliju put.
Iako je prvotna namjera kozmetike uljepšavanje, neki njezini sastojci ne pridonose baš tome, čak suprotno – mogu biti štetni i ne vjerujem da bi ih poželjeli imati u svojoj kozmetičkoj torbici.

1. Ulje ostalo od kuhanja

Znanstveni su, zajedno sa proizvođačima kozmetike otkrili kako se korištenjem otpadnog ulja od kuhanja dobiva određen surfaktant (površinsko aktivna tvar) koji se stavlja u kozmetički preparat, a pomaže pri obnavljanju kože. Ne znam, možda je to dobar način za recikliranje otpadnog ulja iz restorana, no svejedno, ipak zvuči malo degutantno.

2. OC (oleoresin capsicum) ili papar sprej

Sprej se prvenstveno koristi u samoobrani ili ga primjenjuje sila zakona. U sebi sadrži kapsaicin,sastojak čili papričice, a taj se sastojak također koristi i u kozmetici – izaziva osjećaj peckanja.

3. Moždina iz pilećih kostiju

Jedan od mnogih životinjskih dijelova koji se koriste u kozmetici. Za moždinu se vjeruje kako je dobra regeneraciju kože, pa se stavlja u različite preparate za ovlaživanje i u kreme za lice.

4. Riblje ljuske

Iako ja riblje ljuske povezujem sa čišćenjem riba i onim poznatim vonjem, one se također koriste za kozmetičke proizvode koji svjetlucaju.Znači, lakovi za nokte i ostali preparati koji imaju efekt bisera vjerojatno u sebi sadržavaju riblje ljuske.

5. Boja od kukca Dactylopius koka

To je vrsta kukca koja obitava u Južnoj Americi, a primjenjuje se za dobivanje crvene (karmin) boje na način da se kukci utope, osuše, i nakon toga se samelju u sitan prah.

6. Bikovo sjeme

Bikovo sjeme u kozmetici nije od jučer, tradicija korištenja je puno duža. Prema nekim informacijama, bikovo sjeme je idealno za kosu jer joj pruža sjaj kao niti jedno drugo sredstvo.

7. Ljudska kožica (prepucij)

Možda i zvuči neetično, no noge kozmetičke kompanije koriste ovaj dio ljudskog (odnosno muškog) tijela u svojim proizvodima., i to posebno u onim za smanjenje bora.

8. Ambra

Možda i ne zvuči tako strašno, no to je nusproizvod u probavnom traktu kitova ulješura. Iako ne izgleda tako, kažu da im jako ugodan miris, pa se stoga koristi u proizvodnji parfema.



9. Mokraćevina

Određene supstance iz mokraćevine djeluju kao anti perspirant, znači apsorbira tekućina i navodno čini čuda sa znojenjem i ovlaživanjem. Srećom, većina kompanija danas koristi sintetičku verziju ove tvari.

10. Ljudska posteljica

Iako je pomisao na ljudsku placentu uistinu degutantna, ona je našla primjenu u čitavom nizu kozmetičkih proizvoda. Djeluje na rast i obnavljanje stanica i tkiva, pa je veoma učinkovita za otklanjanje bora.

Nema komentara:

 
Zaštita privatnosti