petak, 4. ožujka 2011.

Savijača sa mrkvom i blitvom

Početak ožujka nam ne nudi puno izbora na tržnicama, pa se dosta često nađemo u situaciji da se ponavaljamo iz dana u dan. Ipak, uz malo dobro volje i sivilo može postati šareno, a jedna od mogućnosti je i slijedeći recept.

Štrudla s blitvom i mrkvom

Potrebno je:
½ kg blitve
3 srednje mrkve
1 velika glavica luka ili 2 poriluka
Vrhnje za kuhanje
Sol
Papar
Ljuta paprika
2 dl mineralne vode
Kore za savijače
Ulje

Prokuhati blitvu. Luk isjeckati sitno i popržiti na ulju, kada usahne dodati naribanu mrkvu, te posoliti i popariti (pri tom ne trebate štedjeti). Ocijediti blitvu i na grubo je isjeći, te je dodati u mješavinu luka i mrkve. Kratko pirjati, te ako je potrebno još začiniti, dodati malo mljevene ljute paprike.

U zdjeli razmutiti 2 jajeta i pomiješati vrhnje za kuhanje (ili kiselo vrhnje).

Odvojiti kore za savijače i staviti prvu koru na krpu, premazati je vrhnjem i jajima i posuti je s mješavinom blitve i mrkve, na to staviti drugu koru i ponoviti postupak. Možete staviti tri, četiri kore - jednu na drugu. Savijene štrudle staviti u nauljenu tepsiju, te ih prerezati (svaku) okomito na četiri dijela (kao kad režete savijaču). U ostatak vrhnja i jaja dodati mineralnu vodu, malo ulja i još malo soli, te promiješati. Zaliti savijaču prije pečenja, te ostaviti da se malo upije.
Peći na 200 C oko 40 do 50 minuta.

2 komentara:

Pellaprat kaže...

Ove slane savijače su mi tiha patnja.
Vidim da ne rišeš samo kuhačom već i fotkačem.Bravo !

Sandra kaže...

:-) svtako ima svoju patnju - doduše, ove pite i savijače su zajedničke, a fotić je samo potreba da se produlji "patnja" ;-). Pozdrav

 
Zaštita privatnosti