ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Pečene bukovače

Bukavača (Pleurotus ostreatus) je gljiva dostupna skoro cijele godine. Izrazito je ukusna i zdrava, te sadrži vitamine A, C, D i E. Proteini gljiva imaju sličan sastav proteinima životinjskog porijekla, pa se preporučuju i u vegeterijanskoj prehrani.

I zato nema jednostavnijeg recepta od ovog kojeg ću pokazati u današnjem postu. Jednostavno, jeftino, ukusno i zdravo - slobodno mogu reći - pravi gurmanski užitak, a potrebno je slijedeće:

Sastojci :

500g bukovača
srednja glavica luka
3 češnja češnjaka
1/2 vezice peršina
1 žlica krušnih mrvica
1/2 dl maslinovog ulja
sol, papar
malo ljute papričice

1. Operite i osušite bukovače, te ih razrežite na manje komade (ovisno od veličine gljiva - razrežite ih na pola ili na četvrtine). Luk i češnjak sitno isjeckajte, te stavite sa strane. Peršin također isjeckajte.

2. Nauljite vatrostalnu posudu, posložite narezane glive, pomiješajte sjeckani luk, češnjak i peršin, te malo ljute papričice. Promiješajte, posolite i popartite po ukusu, te stavite ostatak ulja. Na kraju pospite krušnim mrvicama.

3. Pećnicu zagrijte na 200 C te stavite pripremljene bukovače. Pecite ih od 25 do 30 minuta. Promiješajte ih jednom tijekom pečenja.



Nema komentara:

 
Zaštita privatnosti