petak, 15. travnja 2011.

Kruh od integralnog (graham) brašna

Iako izgleda komplicirano i skupo, priprema kruha u vlastitoj kuhinji je (gledano na duge pruge) isplativija i daleko zdravija od svakodneve kupovine pekarskih proizvoda.

Znam da su svježa peciva i kruh prava pošast i teško se može odoljeti njihovom iskušenju (i mirisu) ipak bi se mogli odvažiti i ispeći kruh u vlastitoj pećnici.
Pomalo iz inata (jer su cijene kruh podložne čestim promjena iako se otkupna cijena pšenice nije mijenjala, a cijene energenta nemaju eksponencijalnu tendenciju rasta) , a pomalo i iz želje da jedem zdravije, spravljanje kruha od graham brašna mi je postala rutina.

Pečem ga u prosjeku dva puta tjedno, a do sad mi se nije dogodilo da bi se pokvario ili da bi se na kruhu pojavila plijesanj (iako stoji minimalno 3 do 4 dana).

Za kruh je potrebno slijedeće:


3 1/2 velike šalice graham brašna (3 šalice za samo tijesto + 1/2 šalice za dodavanje prilikom izrade kruhe)
1/2 dcl ulja
2,5 do 3 dcl mlake vode
1 žličica soli
1/2 vrećice suhog kvasca

U plastičnu zdjelu stavite 3 šalice brašne, sol i kvasac i promiješajte. Ulijte malo mlake vode i mikserom (nastavkom za miješanje) promiješajte. Dodajte ulje, promiješajte mikserom i na kraju dodajte vodu da dobijete kompaktnu smjesu koja nije ni previše mekana, a ni previše tvrda.

Miješajte mikserom barem 5 minuta dok se tijesto bne poveže i ne počne odvajati od stijenki posude. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Dobivno tijestio istresite na pobrašnjenu podlogu i još malo (minutu ili dvije) mijesite rukama. Vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže (dok se ne udvostruči - barem 60 minuta).


Nabujalo tijesto istresite na pobrašnjenu podlogu i ponovo ga premijestite, te ga stavite u željeni kalup (ja koristim duguljasti kalup za kruh koji premažem uljem)
Kruh pokrijte krpom i ostavite na toplom da ponovo naraste.
Pećnicu ugrijte na 200 C (nakon 10 minuta smanjite na 180 C) i stavite nabujalo tijesto. Peći cca 30 minuta (ili dok se kruh ne odvoji od stijenki kalupa).
Vruć kruh umotati u krpu i ostaviti da se ohladi.

Dobar tek!

Nema komentara:

 
Zaštita privatnosti